Az EU roaming szabályozása jelentősen leegyszerűsítette a telefon használatát külföldön (EU-n belül). De mi van ha elhagynánk Európát, vagy ha olyan helyen vagyunk ahol nincs térerő? A megoldás az ún. MESH hálózat, amivel ingyen SMS-ezhetünk bárhol a világon!
goTenna mesh hálózat

A 2018-as CES kiállításon került bemutatásra az a Kickstarteren robbantó különleges eszköz, ami nem használ mobilhálózatot, és nem is csatlakozik műholdakra mégis tudunk vele kommunikálni. A goTenna Mesh-t úgy kell elképzelni, mintha sok walkie-talkie-t összekapcsolnánk, és ezek egymás jelét erősítve egy alternatív hálózatot hoznak létre. Ezt hívjuk mesh hálózatnak, ami az USA-ban és Nyugat-Európában már szépen működik.

goTenna MeshA goTenna bluetooth-on keresztül csatlakozik a telefonunkhoz (Android, iOS), ezután képes üzenetet küldeni a saját frekvenciáján a másik goTenna-ra csatlakozott telefonnak. Sajnos telefonálni nem lehet vele, de egyszerre akár 160 karakteres (SMS sztenderd) üzeneteket is tudunk küldeni a hálózatán keresztül ingyen, ami azért nem rossz. Ezenkívül a beépített GPS segítségével egy ingyenes off-line térképen a saját helyünket is el tudjuk küldeni másoknak, ami vészhelyzetek esetén nagyon nagy segítség lehet, ha éppen nincs térerő a közelben.

A gyártó szerint az a legjobb ebben az egészben, hogy a hagyományos mobilhálózatokkal ellentétben itt minél többen csatlakoznak, annál erősebb és stabilabb lesz a rendszer. Az eszköz hatótávolsága 1-3 mérföld (1,6-4,8km), a terepviszonyoktól függően, szóval a mobilhálózatot és a Vibert egyelőre nem fogja helyettesíteni. Nyilván ennek úgy lenne értelme ha már rengeteg aktív eszköz lenne az országban, és 5 kilóméterenként lenne egy csatlakozási pont – így akár Sopronból Debrecenbe is el lehetne érni az ingyen SMS-ekkel.

Mindez nem lenne rossz, de természetesen nem ez az eszköz elsődleges célja, hanem sokkal inkább a segítség nyújtás a térerő nélküli helyeken kirándulóknak. Ha az EU-n kívül nyaralunk és szeretnénk elkerülni a horribilis telefonszámlákat, akkor érdemes lehet egy ilyet beszerezni walkie-talkie és Wi-Fi vadászat helyett.

mesh hálózat


Az eszköz már elég elterjedt és több helyen is kapható, itthon azonban még tiéd lehet az első mesh csatlakozási pont a goTenna térképe szerint. A gyártó honlapján forintban kiírt ára 46 600,-ft/2db az Amazonon pedig szintén egy pár $179 dolláros áron van kiírva ingyenes szállítással, ami szintén egy hasonló összeg. Érdemes az Amazon valamelyik európai oldalát használni ha szeretnénk megúszni az import és vám költségeket.