Tombol a nyár, ideje útra kelni, nyaralni menni. Az utazások során számos fennakadás történhet, azonban néhány kütyüvel ezek nagy részét meg tudjuk előzni. Mutatjuk mik ezek!


1. Smart Unit

A nyaralás könnyen rémálommá válhat, ha elvész a csomagunk, akár egy reptéri baki miatt, vagy az idegen városban egy taxiban felejtve. Ennek orvoslására számos eszközt fejlesztettek már, de ezek között is az egyik legjobb a Smart Unit. Ez egy telefonméretű kis eszköz, ami a bőröndben elhelyezve kommunikál velünk (a telefonunkkal), így biztosítva, hogy még nem veszett el a poggyászunk.

Smart Unit Smart Unit

Az eszköz GSM/GPRS hálózatra képes csatlakozni, így gyakorlatilag bárhol a világon be tudjuk mérni a csomag helyét, ahol van mobilhálózat. Ezen kívül Bluetooth-on is kommunikál a telefonunkkal, méghozzá automatikus csatlakozással.

Mit jelent ez a gyakorlatban? Ha állunk a reptéren a csomagot várva, akkor egyrészt meg tudjuk nézni, hogy egyáltalán az adott reptéren van-e már a csomagunk, illetve azt is, hogy a közvetlen környezetünkbe érkezett-e, mivel nagyjából 30m közelségben már jelez a telefonunk, hogy itt van. Miután megkaptuk a csomagot, akkor is őrködik az eszköz; a telefonunkon be tudjuk állítani azt a távolságot, amin kívül azonnal jelez a telefon, hogy a csomagot elvitték, vagy otthagytuk a pad mellett.

A Smart Unit rendkívül hasznos kütyü, mindenképpen kötelező darab a kiránduláskor! A gyártó oldalán kb. $70 dollárért rendelhető. Androiddal és iPhone-al is működik.


 

2. VAGO

A biztonság mellett szintén fontos figyelembe venni a szabad helyet is a bőröndben. Könnyen előfordulhat, hogy hazafele már nem fér be ugyanaz a cucc, ami odafele még simán befért… A VAGO egy egészen elképesztő javaslatot tesz; sűrítsd össze a szennyest, és nem csak hazafele, de odafele is több hely marad a bőröndben!

A VAGO egy apró henger, ami a saját vákum zacskóival vehető használatba. Miután az összes utaztatni kívánt ruhát belepakoltuk a zacskó(k)ba, a VAGO-t rá kell kapcsolni a tetején lévő csatlakozóra, és az kiszippant nekünk bentről minden felesleges levegőt! Az eszköz képes magától leállni, amikor észleli, hogy kész van, így nem kell aggódni amiatt sem, hogy ha rajta felejtjük akkor elvész a ruhánk egy mini feketelyukban…

Az eszközhöz töltő is van, de a powerbank-ekkel is együtt tud működni. Roppant hasznos találmány, bár tény, hogy szükség lehet mellé az utazós vasalóra is, de amit ígér azt teljesíti; helyet spórol nekünk. Egyelőre csak Kickstarteren rendelhető, de érdemes lesz figyelni a gyártó oldalát is, hogy mikor indul be a tömeggyártás.


3. Cowarobot R1

Korábban már megosztottunk a Futuristech Facebook oldalán egy hasonló, hűséges táskát. Most ennek egy kicsit fejlettebb verzióját mutatjuk be; a Cowarobot R1 nevű okosbőröndöt.

A Cowarobot bőrönd leglátványosabb funkciója természetesen a gazdája követése. Az bőrönd számos szenzorral el lett látva, aminek eredményeképp képes kikerülni az előtte lévő akadályokat, miközben továbbra is követ minket (maximum 4,5 mérföld/órás sebességgel). Ha megérintjük a bőrönd fogóját, akkor az eszköz automatikusan kilép az automata módból, és manuálisan tudjuk húzni, ahogy szeretnénk.A bőrönd mellé jár egy karkötő is, ami alapján képes követni minket az eszköz. Ennek jópofa funkciója még, hogy ha valahol otthagyjuk (lezárva, biztosítva) a bőröndöt, akkor elég kettőt a karkötőre koppintani, és a kis hűséges táska máris ott terem mellettünk. Mindemellett a Cowarobot el lett még látva GPS jeladóval is, tehát ha esetleg elvész a táska akkor a telefonon egyszerűen meg tudjuk találni (bár ez nem olyan fejlett, mint a fentebbi Smart Unit).

A Cowarobot R1-es kis bőrönd roppant okos és látvány társa lehet az utazásunknak, bár egyelőre még a közösségi finanszírozás fázisában tart. Az első adag elfogyott, de hamarosan újra rendelhető lesz, nagyjából $4-500 dolláros áron, a gyártó honlapján.

 

Neked melyik volt a kedvenced? Még több utazós kütyüt találsz lentebb, a kapcsolódó cikkek között!