Vezeték nélküli világ felé tartunk, ami egy jó irány, azonban zenével kapcsolatban kissé költséges. A minőségi zenehallgatás ugyanis jóval drágább vezeték nélkül, mint vezetékkel. Legalábbis eddig így hittük.

Mérföldkőhöz érkeztünk; elkészült az első teszt a blogon, aminek az alanya a Xiaomi vadonatúj bluetooth-os headset-e lett, amit ezúton is köszönünk a Gearbest csapatának. Az eszköznek egyelőre nincs neve, pontosabban Xiaomi LYEJ05LM-nek hívják, ami egyelőre nem túl fogyasztóbarát, de majd kialakul. Mindenesetre megéri utánanézni, mert egy nagyszerű megoldással állunk szemben a bluetooth-os fülhallgatók piacán.

A vezetékekkel való kínlódás ellen már viszonylag régóta léteznek bluetooth-os variációk. A bluetooth headset és vezetéknélküli fülhallgató fogalma eredetileg két külön kategóriát jelentett, ma azonban számos eszköz létezik amely mindkettőre alkalmas. Ez kényelmesebbé teszi a mindennapokat; egyszerűen tudunk kéz- és kábelmentesen zenét hallgatni, majd egyetlen érintéssel akár egy hívást is fogadni.

Külső

A Xiaomi legújabb generációs (2018 őszi) headset-e ergonomikus, könnyű (4,5g) és praktikusan használható. A kézhezvétel után érdemes azonnal töltőre tenni – nekem legalábbis nem csatlakozott a telefonhoz teljes töltöttség előtt – de töltés után minden további nélkül működik. Az eszköz elvileg – és gyakorlatilag is – tökéletesen illeszkedik a külső hallójárathoz, zajmentesen lezárva azt, és így gyakorlatilag nem is lóg ki sehol a fülből (nincs olyan kellemetlen kiszolgáltatott érzés, mint nagyobb modellek esetében, ami kieshet, beakadhat, letépheti a fél arcunkat stb.). A felhelyezése könnyű és utána is kényelmes viselet; a méret és súly egyaránt el lett találva, így valóban hihető az is, hogy az egész sportoláshoz/mozgáshoz lett tervezve.


Funkciók

A készülék egyik fő funkciója a telefonálás, ami kényelmes és jól működik, bár talán annyira nem spéci mintha a saját ujjunkban hallanánk a másikat. A vonal végig tisztán érthető volt mindkét oldalon, és a hívás fogadása/elutasítása is jól működött a kütyün. Ám szerencsére ennyiben nem merül ki a tudása, ugyanis a legjobb tulajdonsága a headset-nek, hogy nem csak telefonálni, hanem zenét hallgatni is kiválóan alkalmas. A frekvenciaátvitel 20-20 000Hz ami megegyezik az emberi fül hallásának határértékeivel, így tényleg nem maradhatunk le semmilyen részletről sem. Sajnos azonban egy csomagban csak egy earpod található, tehát zenehallgatáshoz érdemes egyből két csomagot is rendelni. Emiatt a zenei teszt nem lenne teljesen releváns, de féloldalas hallgatás után is mindenképpen biztató a helyzet, úgyhogy megéri kettőt rendelni belőle.

A kütyün egyetlen gomb található, amivel előhívhatjuk minden funkcióját, mégpedig az alábbiak alapján:

  • kikapcsolt állapotban rövid nyomás: bekapcsolás (ezt egy világos színű led villanás is jelzi)
  • hosszú (kb. 4-5mp) nyomás: Bluetooth kapcsolódás mód (első csatlakoztatáskor szükséges)
  • dupla nyomás: hangvezérlés (iPhone-nál Siri, Androidnál a Google kereső/Asszisztens)
  • rövid nyomás: zene indítása, megállítása (ez mindig a beépített zenelejátszóra vonatkozik)
  • bejövő hívásnál rövid nyomás: hívás fogadása
  • bejövő hívásnál hosszú (kb. másfél mp) nyomás: hívás elutasítása

A headset hasznos funkciói még a fokozott cseppállóság (IPX4) – ami inkább izzadás vagy csepergő eső ellen véd, mintsem a vízbeugrás ellen – valamint a mágneses ún. Pogopin töltés (valóban, szinte rákúszik magától a töltőre). V4.1 Bluetooth szabvánnyal csatlakozhatunk – 10 méteren belül – a telefonhoz, és a 4G hálózatot is támogatja. A tiszta hangért (mindkét oldalon) és a stabil működésért egy CSR 8610 chip felel, aminek segítségével a beépített zajredukció is működik. A beépített 40mAh akkumulátor pedig kb. 1 óra alatt feltölthető, ami ezután 3 óra beszélgetési/zenehallgatási- vagy 60 óra standby időt jelent.


Összefoglalás, beszerzés

Összefoglalva a Xiaomi Sport Bluetooth headset-e tehát tapasztalatunk alapján nagyon jól működik, telefonálni és zenét hallgatni egyaránt alkalmas, mindezt akár komolyabb mozgás közben. A kialakítás és funkcionalitás is jól el lett találva, hétköznapi használatra bárkinek jó lehet. Hátrányok közé sorolnám a gombot, ami kissé nehezen megnyomható (bár hamar rá lehet érezni), valamint azt, hogy csak egy darab található a csomagban, ami a zenehallgatást általában kilövi. Ezek ellenére is erősen ajánlott kütyü, és ár-érték arányban is jó vétel lehet. A csomag tartalma: 1 fülhallgató, 1 USB töltő, 3 különböző méretű gumiharang, 1 leírás (jó esetben angolul, mi csak kínait kaptunk)

A kütyüt érdemes a Gearbest oldaláról megrendelni, ahol az amúgyis akciós termékre mi kaptunk a kütyüvel együtt egy kedvezmény kódot is, amit csak a Futuristech olvasóival osztunk meg!

A Xiaomi Sport Bluetooth headsetet Gearbest-ről, innen tudod megrendelni!