Néhány éve elterjedt, és népszerű lett az egek meghódítására alkalmas drónok rengeteg típusa. Most azonban egy olyan eszköz került a piacra, amivel a víz alatt lehet fantasztikus felvételeket készíteni. És nem utolsó sorban, az eszköz a horgászok dolgát is jelentősen megkönnyítheti majd.

A 2017-es CES-en jelentette be a PowerVision csapata, hogy (több kreatív kütyüjük után) elkészültek a PowerRay-el is, ami röviden; egy vízalatti drón. A PowerRay egy 100%-ig vízálló, sok extrával felszerelt eszköz, amivel elsősorban a vízalatti felvételt és a horgászok dolgát szeretnék megkönnyíteni. Lássuk mit tud!

A PowerRay többféle felszereltséggel is kapható, ezek közül a legolcsóbb az Explorer modell. Ez az alapvető felszereléssel jön, ami szükséges az eszköz működéséhez. Az Angler már eggyel drágább verzió, és ehhez már jár egy távolró irányítható csali-belógató rendszer, és a PowerSeeker nevű „halkereső”. Ez utóbbi képes hőképpel halakat keresni nekünk, miközben egy applikációban mutatja a lenti hőmérsékletet, a mélységet, sőt még élő hőképet is, és riaszt ha talált számunkra valami fogást. A legdrágább Wizard csomaghoz pedig a gyártó ad egy kifejezetten a termékhez kiadott (de mással is használható) ZEISS VR One Plus vr-szemüveget, és egy bőrönd szerű kemény tokot.

PowerRay vízalatti működése - Futuristech  PowerRay segít a horgászatban - Futuristech

Az eszköz praktikus, jól van kialakítva, és jól is működik. A tetejére csatlakozó 50/70 méteres zsinór gondoskodik az adatok feljutásáról, és a készülék biztonságáról egy-egy erősebb áramlattal szemben. A gyártó adatai szerint a PowerRay legfeljebb 30 méteres mélységig tud, kb. négy órát működni (egy 3000mAh-es akkuval), és a vízben 1,5m/sec sebességgel tud haladni. Az eszközön található egy 12 megapixeles kamera, FOV 95° F2.8 lencsével és 1/2.3 hüvelykes CMOS szenzorral. Ez képes videót is venni, 4K felbontásban 25fps-el, egész korrekt minőségben. Élőben viszont csak max FullHD felbontást tud streamelni 30fps-el, és csak 10 méteres távolságon belül (a többit a 32/64gb-os belső memóriára veszi). A kamerát segíti két darab 3W-os LED is, amikkel sötétben is lehet értékelhető felvételeket készíteni.


Az eszköz irányítása is jól ki lett találva, ugyanis egy egyszerű okostelefonnal (iPhone/Android) is irányíthatjuk, a hozzátartozó app-on keresztül. Ez történhet a kijelző érintésével, vagy a telefon megdöntésével is. Ha pedig ennél is egyszerűbb irányítást akarunk, akkor a készülék minden kiadásához tartozó joystick-os kontrollerrel (+ a telefonnal) még kényelmesebben és precízebben kontrollálhatjuk a PowerRay mozgását. Az applikáció sok extrát is tartalmaz; amellett hogy mutatja a vízalatti információkat (hőmérséklet, mélység, élőkép) beállíthatjuk, hogy a készülék maradjon egy mélységi szinten, vagy akár megadhatunk egy mélységi limitet is, ami alá így nem tud lemerülni.

A PowerRay tehát egy hasznos kütyü vízalatti felvételek készítéséhez, és a halak kifogásához egyaránt. A gyártó honlapján kétféle színben is kapható mind a három felszereltséggel, €1700-2200 eurós áron, ingyenes szállítással.