Sok hobbihoz, munkához fontos a szélerősség és szélirány pontos meghatározása, ami viszont speciális és drága eszközöket igényel. Azaz igényelt, eddig. Nemrég megjelent ugyanis egy dán fejlesztés, ami kitűnően pótolja ezt a régóta tátongó űrt a wind-surf-ösök és sárkány repülők köreiben. A Vaavud eszköze(i) okostelefonhoz csatlakoztatható apró szélmérők, amik egy appon keresztül egészen pontos eredményeket képesek közölni a körülöttünk lévő szélmozgással kapcsolatban.

A két eszköz elnevezése a skandináv mitológiából eredeztethető; Sleipnir Odin nyolclábú lova volt, míg a Mjolnir (vagyis inkább Mjölnir) köztudottan Thor kalapácsa.

vaavud szélmérőA Mjolnir egy klasszikus anemometer. Ebben mágnesek vannak elhelyezve, amik forgás közben úgy zavarják a telefon GPS chipjét, hogy az alkalmazás ebből pontosan le tudja olvasni a szélerősséget. A Sleipnir ennél kicsit modernebb, ez már a telefon fülhallgató csatlakozóján keresztül küld, a szélerősséggel egyenes arányú hullámokat, amit utána az alkalmazás feldolgozhat. Az eszközök pontosabb működését a gyártó is megosztotta, ide kattintva elolvashatod.

A mellékelt alkalmazás segítségével pontosan felderíthetjük a szél erősségét és irányát. Itt mutatja az átlag erősséget és a maximális erősséget is az aktuális mellett. Ezenkívül el lehet menteni az adott helyhez a saját adatainkat, így ha többször járunk egy helyen szép kis statisztikát alakíthatunk ki az adott pont időjárásáról. Ezt láthatják az alkalmazás felhasználói, mint ahogy mi is ellenőrizhetünk egy-egy helyet a mások által mért eredmények alapján. Az alkalmazás elmenti az összes addigi mérésünket, és ezeket szépen rendezetten bármikor újra ellenőrizhetjük.

A gyártó honlapján megvásárolható mindkét termék. A Sleipnir szürke és piros színben kapható, €50 euróért, a Mjolnir pedig zöld, piros és fehér színben kapható, €35 euróért.