A 3D nyomtatók egyelőre még mindig nem terjedtek el a technológia drága volta miatt, azonban akadnak olyan kezdeményezések, amelyek közelebb hoznák a 3D nyomtatást az átlag fogyasztókhoz.

3Doodler

A 3D nyomtatás egyelőre korántsem olyan elterjedt, mint azt néhány éve gondoltuk. Ennek több oka is van, de az egyik fő ok valószínűleg a technika magas ára. Ezeknek a nyomtatóknak az otthoni elterjedése egyelőre várat magára, de szerencsére vannak alternatív megoldások is. Az egyik legkülönlegesebb ilyen megoldás a 3Doodler Create nyomtatótoll.

A 3Doodler Create egy apró 3D nyomtató, ami annyira kicsi, hogy tulajdonképpen csak egy toll. Használata éppen emiatt roppant egyszerű, és látványos is egyben. Ahogy húzzuk a tollat magunk előtt, úgy húzza ki a műanyagot – akár a levegőben is, ahol azonnal megszilárdul és stabilan marad. A toll végébe kell behelyezni a különböző színű műanyagot – amit kifejezetten ehhez gyártanak – és így különböző színes dolgokat is lehet alkotni vele. Az eszköz használata a kreativitásunkon múlik, szinte bármit el lehet készíteni vele.

3Doodler 3Doodler 3Doodler

A nyomtatótoll klassz szórakozás lehet a gyerekeknek is, használata teljesen biztonságos, és természetesen szórakoztató! A gyártó kiemelte a Kickstarteren a LEGO figurákkal való együttműködést, így egészen klassz házakat, járműveket vagy szó szerint bármit készíthetünk a kedvenc játékokhoz. Az eszköz emellett használható apró dísztárgyak elkészítésére, vagy személyes ajándékok alkotására is. A nyomtatótoll akkumulátorral működik, ami töltés után vezeték nélkül is használhatóvá teszi az eszközt.


A 3Doodler egy aranyos eszköz, ami apró dolgok alkotásához jól használható a mindennapokban. Azonban ez még mindig nem egy teljes értékű nyomtató, és ehhez képest az ára is elég magas; 38 000,- forintért kapható egy hazai webshopban.