Csakúgy mint minden más hangszer, a dob is csak rengeteg gyakorlás által sajátítható el professzionális színvonalon. A sok órás unalmas gumipadozás helyett azonban már van egy izgalmasabb módja is a fejlődésnek – hála egy francia találmánynak!

Korábban már szedtünk össze értelmetlen eszközöket gitárosoknak, most viszont a dobosoknak egy nagyon hasznos kütyüt mutatunk be. A Senstroke nevű francia startup fejlesztette ki a Drumistic-ot, amivel forradalmasítani akarják a dobolást – vagy legalábbis annak gyakorlását. A világmegváltó tervek szépen alakulnak, ugyanis a Kickstarter-en összegyűjtött több, mint €100 000 euró után a gyártás beindult, és azóta is kapható a csodakütyü. De mi is ez pontosan?

Röviden; a Drumistic egy dobverőre és lábra szerelhető szenzor, amivel nemcsak az igazi dobon való gyakorlást monitorozhatjuk, hanem egy app segítségével gyakorlatilag bármilyen felületből dobfelszerelést csinálhatunk. Ezt úgy kell elképzelni, hogy ha körülvesszük magunkat párnákkal vagy lábasokkal, és rákalibráljuk az eszközt, akkor egy (ahhoz képest) precíz, pontos dobhangot fogunk kapni a fülhallgatónkba a telefonból. Ez jó hír a dobolás megszállottjainak, ugyanis így bárhol bármikor lehet élvezhetően gyakorolni, fejlődni – akár az egyetemen két óra közt, vagy egy kávézóban ha nem zavar senkit.

A Drumistic-el viszont nem csak új dobfelületeket lehet kialakítani, hanem a meglévő igazi dobon is jól mérhető vele a teljesítmény, a haladás, fejlődés. A hozzá járó alkalmazásban még gyakorló feladatok is vannak, amiket el lehet végezni úgy, hogy közben látszik, hogy ütemben van-e a dobos, vagy hogy jól üti-e az egyes részeket a dobon. Mindez visszanézhető, nyomon követhető és akár meg is osztható barátainkkal (a jövő dobpárbajai neten keresztül zajlanak majd…?).

Az alkalmazás egyik leghasznosabb funkciója viszont a felvétel lehet, ugyanis a teljes dobolást el lehet menteni akár hangfájlként, akár MIDI-ként a dobolás végén, csupán néhány kattintással. A drága dobmikrofonozás helyett ez egy elég jó alternatíva lehet az olcsó visszahallgatásra. Arról nem is beszélve, hogy az alkalmazás élőben le is kottázza amit játszunk! A telefonos szoftver Androidra és iOS-re is ki lett adva, a kütyü pedig kompatibilis pl. a Garage Band és az EZDrummer nevű szoftverekkel is.


Összességében a Drumistic egy elég jó projekt, ami hiánypótló lehet a dobosok körében. A Kickstarter-es időszakukat követően a Senstroke már a saját oldalán forgalmazza a kütyüt, különböző kiszerelésben és kiegészítőkkel. Egy darab alap ütőszenzor €70 euróba, míg egy 4 darabból álló sztenderd csomag €220 euróba kerül, amihez hozzájön még egy elég drága €24 eurós szállítási díj Magyarországra.