Lélegzetelállító találmánnyal rukkoltak elő egy amerikai egyetemen, amely az Electrick névre hallgat. Ezzel a spray-el, és néhány elektródával bármilyen felületből interaktív, érintés-érzékeny kontrollert hozhatunk létre, akár telefonhoz, akár laptophoz, bármihez!

Electrick: a programozható spray - Futuristech

„Ezzel a konduktív festékszóró spray-el bármilyen felületet érintés-érzékennyé lehet fejleszteni” – állítja Chris Harrison, a Pittsburgh-i Carnegie Mellon Egyetem munkatársa, és a technológia egyik kifejlesztője. Alapvető példaként hozza egy falfestés esetét, ahol a festék felhelyezése után a fal érintésével fel és le tudták kapcsolni a szobában a villanyt, sőt, a fal végigsimításával a fény erősségét is állítani lehetett.

Electrick: touchpad-ot a falból - Futuristech

Az érzékelés elektromos mező tomográfián alapul. Az érintésre szánt felületet – nagyságától függően – 8-16 elektróda veszi körül, amikből egyszerre egy pár (két szomszédos) elektróda elektromosságot bocsát ki a felületre, és ezzel párhuzamosan méri a többi pár feszültségét. Ez ciklikusan ismétlődik, csak az elektromosságot kibocsátó pár – körbe haladva – mindig más. Ha egy ujjat helyezünk a felületre, ez visszafordítja- és ezáltal csökkenti a lokalizált feszültségeket minden egyes ciklus alatt, és ezeknek a keresztmetszeti méréseknek az összes ciklusból történő kombinálásával meghatározható az ujj kétdimenziós pozíciója. Ezzel együtt az Electrick támogatja a multi-touch érzékelést is, de mivel a felbontás elég kicsi, így ez nem lesz olyan pontos mint ahogy azt a telefonok esetében már megszokhattuk.


Az eszközt tehát még fejleszteni kell, de egy rendkívül hasznos találmány lehet belőle a közeljövőben. A fenti videóban láthatunk több példát is az alkalmazására, kezdve az apróbb játékokkal, a telefon hátlapján át, alkalmazható gitáron, vagy akár az autó kormányán is.

Sajnos egyelőre csak kutatási fázisban van, de remélhetőleg hamarosan kereskedelmi forgalomba is hozzák. Előzetes ígéretek szerint a technológia kifejezetten olcsó lesz. Chris Harrison oldalán elérhető egy 14 oldalas összefoglaló az Electrick projektről.