Itt egy telefonhoz csatlakoztatható, mesterséges intelligenciával felszerelt eszköz, ami emlékeztethet valamire (vagy valakire?) a nyolcvanas évekből…

Dashbot

A Next Thing Co. tavaly ősszel kezdett gyűjteni a Kickstarteren az eszközére, ami a mesterséges intelligenciát – a telefonok és otthonok után – az autókba is integrálná, méghozzá nem is akárhogyan. A Dashbot (az angol dashboard-ra utal, ami műszerfalat jelent) egy jól összerakott kis szerkezet, sok hasznos képességgel. Lássuk mit tud!

A Dashbot Bluetooth-on keresztül kapcsolódik a telefonunkhoz (Android és iOS), amit így már beszéddel tudunk irányítani, azonban egyelőre csak angolul. Csak annyit kell mondani, hogy „Dashbot” és utána már mondhatjuk is az utasítást. A készülék a telefonhoz kapcsolódva tud hozzáférni az internethez. Zenehallgatásra kiválóan alkalmas lesz az eszköz, ugyanis képes csatlakozni a Spotify mellett a Soundcloudhoz, Google Play Musichoz, Apple Musichoz vagy akár a sima FM rádióhoz is. Elég bemondani a kívánt dal címét, és az eszköz előkeríti azt az interneten, majd le is játssza.


De nem csak zenehallgatásra lesz jó a kütyü, számos más funkciója is van. Például bemondja, hogy éppen ki hív minket, vagy felolvassa a kapott üzeneteket, amikre akár válaszolhatunk is – szóban. Képes csatlakozni a telefonunkon lévő Google Térkép alkalmazáshoz is, így teljes értékű navigációs rendszer is egyben. Elég csak annyit mondani neki, hogy navigáljon haza, és már indul is a szolgáltatás.

Az eszköz hangját meg lehet változtatni a gyáriról, sőt mivel az Amazon-féle Alexa mesterséges intelligenciáját használja, így akár a „Dashbot” megszólítást is lecserélhetjük az Alexára.

Az Alexa idén, év elején robbant be a köztudatba, és azonnal átvette a vezető szerepet a mesterséges intelligenciák piacán. Sokoldalúságának és nyitott platformjának köszönhetően sok eszköz használja, így gyorsan terjed a rendszer. Egyre több mindenre képes a rengeteg fejlesztőnek köszönhetően, például tud esti mesét olvasni, recepteket mond nekünk, de kérhetünk idézeteket is híres emberektől. Itt találsz több infót róla >>

Magát az eszközt az autó hangszórójához kell csatlakoztatni Bluetooth-on keresztül, vagy AUX bemenetre, vagy FM transzmitter segítségével. A Dashbot Expansion csomaggal egy plusz eszközt is kapunk, amivel a motorháztető alá is be tudunk csatlakozni. Ezután a kütyü képes lesz megmondani a fordulatszámot, a sebességet vagy az aktuális fogyasztást – mindezt kérdésre, szóban.

A legjobb funkciója a végére maradt; az eszköz külsejében is hasonlít Kitt-re, a Knight Rider sorozat beszélő autójára. A Dashbot elején egy LED-panel látható, ami beszéd közben hullámszerűen villog, a zenejátszáskor live EQ-ként működik, amikor pedig hozzászólunk mindig villan egyet, hogy jelezze; ránk figyel. Jópofa funkció az is, hogy navigáció közben nyilakkal mutatja, hogy jobbra vagy balra kanyarodjunk, így a kevésbé jó angolosok sem fognak eltévedni.


Összességében a Dashbot egy kiváló eszköz, és elég erős kezdés az autós fedélzeti rendszerek okosításában. Rengeteg hasznos funkció mellett elég kedvező áron kínálja a gyártó; Kickstarteren $49 dollárért előrendelhető, az Expansion Pack pedig $65 dollár. Idén júliusra ígérik a szállítást.

 

(Az alábbi Spotify demo kötelező darab 🙂 )