A gyümölcsökkel való bajlódás sok szakács-mesternek ismerős lehet. Most mutatunk három eszközt, amikkel megkönnyíthetjük az életünket három gyümölcs esetében.

Korábban írtunk már az ananászhámozóról, ami nagyszerű eszköz, kifejezetten egy gyümölcshöz kifejlesztve. Pontosan emiatt hatékony, és emiatt lesz jó választás az alábbi három eszköz is, egyenként kizárólag avokádó, cseresznye vagy alma számára dedikálva.


Az avokádó – amellett, hogy nagyon egészséges – finom alapanyaga is lehet számos egzotikus ételnek. A különleges gyümölcs már a megjelenésében is egzotikus, a sötét barázdás külső pedig finom puha belsőt rejt.

Az avokádó meghámozása mégsem a legegyszerűbb feladat. A gyümölcsnek hiába szilárd a héja, a belseje annyira puha, hogy könnyen megnyomódhat, így elrontva az élményt. Viszont a magva is nagy, így felvágni sem egyszerű – legalábbis szép, és hatékony eredménnyel.

Az OXO gyártmánya egy olyan avokádó hámozó, amely segítségével hibátlanul fel lehet vágni, ki lehet magvazni, majd ki is tudjuk vájni a gyümölcsöt. Az eszköz pontosan ebben a három lépésben nyújt segítséget. A penge rozsdamentes acél, és kifejezetten a gyümölcshöz van kitalálva. Ez azt jelenti, hogy az ujjunkat nem tudjuk megvágni vele (csak ha nagyon akarjuk), de a gyümölcsöt gyönyörűen szeli. Az eszköz közepén található kanálszerű mélyedéssel a mag könnyedén kikapható az avokádó közepéből, majd egyszerűen a kukába is lehet dobni vele. A leghasznosabb része az avokádó hámozónak pedig a hosszában csíkozott alja, aminek segítségével roppant egyszerűen ki lehet vájni az ehető részt a héjából, ami ráadásul egyből fel is lesz így csíkozva.

Avokádó felszelése Avokádó magvazása Avokádó kivájása

Az OXO avokádó hámozó tényleg nagyszerű segítség lehet, konkrétan erre a gyümölcsre kitalálva. Amazonon kapható $10 dollárért.


Cseresznye magvazóAz avokádóhoz hasonlóan a cseresznyét is sokan szeretik; a gyümölcskoktélok mellett a leveseknek is kellemes ízt tud kölcsönözni a kis piros. Nem is beszélve a koktélokról, gyümölcslevekről és számos más kreatív felhasználási formájáról. Viszont sok esetben előfordulhat, hogy a cseresznyét mag nélkül kell felhasználni, ami egy kellemetlen plusz félórát (órát?) jelent a konyhában. A Crisp eszköze ezen igyekszik segíteni.

A Crisp cseresznye magvazója is kifejezetten arra lett kitalálva, amit a neve jelez, ezért roppant hatékony a működése. Az eszköz amilyen nagyszerű olyan egyszerű is; beletesszük a cseresznyét, ütünk rá egy X-et és O-t egyetlen mozdulattal, és kész is. (Ne feledjük, az X a puszi, az O az ölelés.)

Tehát a hosszúkás eszközbe bele kell helyezni egyszerre egy darab cseresznyét, majd rá kell ütni a kütyü tetejére. Az eszköz így egy mozdulattal kiüti a magot a cseresznye közepéből, ami az alján lévő kis tartályba pottyan. Ha megtelt – a magtartó könnyen lecsavarható és üríthető.

A Crisp cseresznye magvazó tényleg egyszerűen működik, és remekül fel lehet gyorsítani vele a konyhai munkálatokat. Ez is az Amazonon kapható, szintén $10 dollárért.


A végére pedig egy hasonlóan hasznos eszköz maradt – az almához. Az almát nem kell bemutatni, ha valaki azt mondja „gyümölcs”, a legtöbb embernek egy alma jut az eszébe. Ez amiatt lehet, mert ez az egyik legegészségesebb gyümölcs. Viszont valószínűleg előfordult már, hogy a hámozással, felszeléssel való bajlódás miatt végül mégsem kezdtünk neki az almának. De mi van akkor, ha egy mozdulattal fel tudjuk vágni az egészet?

A Prepara gyártmánya egy olyan almaszelő, ami jól elhelyezett pengékkel és nagy átmérővel rendelkezik. Így gyakorlatilag bármilyen almát fel lehet szelni vele, egyetlen – határozott, jó erős – mozdulattal. Az eszköz közepén lévő körben elhelyezett pengék szépen felszelik az almát, a közepén lévő kis kör pedig kiszűri az alma ehetetlen részét.

Alma szeletelő

A felszelt alma így már könnyebben fogyasztható, akár az egész család számára. A kütyü kapható az Amazonon, de a változatosság kedvéért – csak $7 dollár az ára.


A konyha felokosításához sok esetben nem is kell hatalmas összegekre gondolni. Néhány olcsó eszközzel rengeteg időt és energiát meg lehet spórolni, amit utána hasznosabb dolgokra lehet fordítani. Például arra, hogy elolvassuk az ananászhámozóról szóló cikket is a blogon. 🙂

Ha a többi „konyhaokosító” kütyüről sem szeretnél lemaradni, akkor lájkold a Facebook oldalunkat – várunk vissza!