A konyhai alkotások során rengeteg bio-hulladék keletkezhet, és sajnos sokszor az étel is a kukában végzi. Van egy eszköz azonban, amivel könnyedén és gyorsan újrahasznosíthatjuk ezeket, és még a növényeink is hálásak lesznek!

ZERA - Újrahasznosítás

A sok zöldség és gyümölcs egészséges kiegészítője lehet az ételeinknek, azonban egyúttal sok hulladék is keletkezik általuk. Nem is beszélve a tojáshéjról, a levágott kenyérhéjról és még arról a sok maradékról, amiket már nem eszünk meg. Ezeknek a tárolása is bajos, még ha külön gyűjtjük is egy bio kukába, akkor is vonzza a rovarokat, muslicákat, és kellemetlen szaggal is jár. A helyzet tehát alapvetően nem egyszerű, de szerencsére akad egy eszköz erre is. Ez a ZERA, ami pontosan erre lett kitalálva, és ami a konyhakertünk növényeinek vagy akár a gyepünknek hamar a legjobb barátja lesz, ha beruházunk egyre.

ZERA - FuturistechA ZERA működésének alapja a belehelyezett hulladékok komposztálása, amelyből ezután növényekre szórható trágya lesz. Minden növényi és állati eredetű anyagot – azaz gyakorlatilag minden ételt képes feldolgozni – majd ezekből egy finom, por állagú tápanyagban gazdag növényi trágyát készít. Ezt rászórhatjuk a fűre, cserepes vagy kiültetett növények földjére; mindenhol javítja a talaj tápértékét.

Az eszköz használata egyszerű, a lezárható tárolóegységbe kell szórni a bio hulladékot. Amikor megtelt (egy átlagos háztartás egy heti mennyiségű hulladékát képes tárolni) akkor egy egyszerű gombnyomással kiadhatjuk neki a parancsot a komposztálásra, ami 24 órán belül végbe is megy. Ha épp nem vagyunk a készülék közelében, akkor telefonon keresztül is vezérelhetjük, a hozzá járó applikáció segítségével.

A ZERA applikációja elég sok oldalú, több mindenre is jó lesz; például beindíthatjuk és le is állíthatjuk az eszközt, értesít ha kész a folyamat vagy ha cserélni kell a carbon filtert benne (ez szűri a levegőt, ami kiáramlik belőle) és ellenőrizhetjük be van-e zárva az eszköz (nehogy a gyerekek belenyújanak, vagy belejtsenek valamit).


Az eszköz tehát elég hasznos és praktikus, a jövő zöld házainak egyik leendő alap kelléke lehet. Bár egyelőre sajnos csak az USA-ban kapható, az alkotók az egész világon tervezik elterjeszteni az eszközt, amit egyébként a Whirlpool fog gyártani. A Gadgetflow oldalán $899 dollárért előrendelhető.