A hőérzékelős kamerák korábban az „eléggé elérhetetlen” kategóriába tartoztak, de azóta számos gyártó igyekezett segíteni ezen. És úgy tűnik sikerrel.

FLIR Scout TK

Mire jó egy hőkamera?

A hőkamerák leginkább a biztonságos offenzívákat hivatottak biztosítani, legyen szó akár Bin Laden lekapcsolásáról, vagy csak egy neccesebb sikátorról a kocsma mögött… A lényeg az előzetes terepfelmérés. Éjszaka a körülöttünk lévő minden mozgás érdekes lehet számunkra, akár a hadsereghez, akár egy vadászklubhoz tartozunk.

A FLIR többféle típust is gyárt, egészen a milliós kategóriáig. A Scout TK egy elérhetőbb árú termékük, ami ugyanúgy egy teljes értékű hőkamera, mint drágább társai. A kis kompakt eszköz hasznos lehet egy túrán, vadászaton, vagy akár a hétköznapok során is. A (170 grammos) kialakítása lehetővé teszi az egykezes használatot – a tetején lévő gombok kezelésével együtt, és a könnyű (akár zsebben történő) szállítást. Ráadásul az eszköz teljesen ütés és vízálló, így extrémebb körülmények között is megállja majd a helyét.

Az eszköz tulajdonképpen egy távcső, amibe bele kell nézni a végén, és egy 640×480-as felbontású LCD kijelzőn láthatjuk az előttünk történő dolgokat. A kütyü jól működik, akár 100 méterre is el lehet látni vele úgy, hogy a körülöttünk lévő hőforrások is még szépen elkülönülnek. Többféle (egészen pontosan 9) színárnyalat közül lehet választani, így mindig megtaláljuk az adott terephez és fényviszonyokhoz leginkább illő beállítást.

FLIR Scout TK FLIR Scout TK FLIR Scout TK

A FLIR Scout TK hőkamerával felvételeket is készíthetünk, fotót és videót egyaránt. Ezeket később a microUSB csatlakozó segítségével a gépre csatlakozva tudjuk visszanézni. Ez a csatlakozó egyben a töltés helye is, amivel az egyszerre 5 órát bíró akkumulátort tudjuk tölteni, tehát elemekre szerencsére nem lesz szükség. Az eszközhöz jár egyébként töltő kábel, illetve egy nyakba akasztó is.


Egyelőre nem olcsó a hőérzékelős technika, de a gyártók folyamatosan lépéseket tesznek az átlag felhasználók felé is, így ez a darab is nagy előrelépés már. A FLIR Scout TK itthon is kapható 200 ezer forintért, de érdemesebb lehet Amazonról beszerezni, ahol jóval kedvezőbb $560 dolláros áron kapható, ingyenes szállítással.