2020 végén mutatta be a Netflix az Alien Worlds – magyarul Idegenek világa – című dokumentum-jellegű mini-sorozatát, amely négy részen át foglalkozik az emberiség egyik legnagyobb kérdésével; van-e élet a Földön kívül?


A tudósok előtt továbbra is megfejtendő rejtély, hogy egyedül vagyunk-e az univerzumban,

az Alien Worlds különlegessége azonban mégis inkább abban rejlik, hogy adunk egy halovány igent a földönkívüli életformák létezésére, és ezen túllépve megpróbáljuk elképzelni, hogy az milyen lehet.

A sorozat négy fiktív exo-bolygót részletez, mégpedig a mi bolygónkon található természettudományos jelenségek alapján, azaz megpróbálja elképzelni, hogy a különböző extrém körülmények között milyen létformák jöhettek létre, és ezek hogyan alkalmazkodtak a bolygólyukhoz.

Milyen élet alakulhatott ki egy, a Földinél kétszer nagyobb gravitációval – és így légsűrűséggel rendelkező bolygón, vagy hogyan lehet alkalmazkodni a szélsőséges körülményekhez egy olyan bolygón, amelyik kering a csillaga körül, de nem forog? Vagy ellenkezőleg, milyen lenne az élet egy két csillaggal rendelkező exo-bolygón, ahol a több fotoszintézis miatt magasabb a levegő oxigénszintje? Hogyan élhet túl egy, a csillaga haldoklása miatt a bolygójáról menekülni kényszerűlő intelligens faj?

A sorozat egyúttal fest képet tudományos megközelítéssel és a képzelet szabadonengedésével, és mindezt nagyszerű CGI-al vizualizálja számunkra, így egy izgalmas, tudományos alapokon álló de mégis fiktív dokumentumsorozatot kapunk, amire érdemes lehet rászánni az időt. A sorozat a Netflixen megtekinthető.